МОРФОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ АСИМІЛЯЦІЙНОГО АПАРАТУ ВИДІВ РОДУ TILIA L. В УРБОГЕННИХ УМОВАХ ЛЬВОВА - Karpyn, N.I.; Zayika, V.K.; Sokhanchak, R.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено морфолого-анатомічні показники асиміляційного апарату липи серцелистої (Tilia cordata Mill.) та липи широколистої (Tilia platyphyllos Scop.) в різних умовах міста: вулиці, сквери, парки. Встановлено зменшення в умовах урбогенного середовища розмірів листків та збільшення довжини, ширини і густоти продихів. В умовах міських скверів і парків густота продихів у лип, зазвичай, близька до контролю, однак у вуличних насадженнях вона значно зростає. У липи серцелистої спостерігається більш глибока адаптивна реакція на умови міського середовища, ніж у липи широколистої.