КОРОЗІЯ ТРИВАЛО ЕКСПЛУАТОВАНИХ ТРУБНИХ СТАЛЕЙ У СЕРЕДОВИЩАХ ХЛОРИДНОГО ТИПУ - Poberezhny, L. Ya.; Stanetsky, A. I.; Hrytsanchuk, A. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Значна частина розгалуженої мережі магістральних трубопроводів України перебуває в експлуатації більше 30 років. Зі збільшенням термінів їх експлуатації все актуальнішою стає проблема ефективної та безперервної роботи трубопровідного транспорту, яка забезпечується організацією періодичної технічної діагностики стану елементів трубопроводів та ремонту в місцях виявлених недопустимих дефектів. На пізній стадії експлуатації нафтогазопроводів особливо актуальною науково-технічною проблемою стає належне забезпечення технічної надійності та безпечної експлуатації трубопроводів із застосуванням методів технічного діагностування, особливо, корозійних дефектів, а також розроблення ефективних методів оцінки працездатності експлуатованого матеріалу. Експериментальні дослідження виконували з використанням методів тензометрії та потенціометрії за розробленою методикою на базі раніше створеної в ІФНТУНГ автоматизованої випробувальної системи з ЕОМ, що дає змогу отримати високу точність та достовірність результатів експерименту. Досліджено вплив терміну напрацювання на деформаційну поведінку трубної сталі у ґрунтах хлоридного типу. Встановлено, що приріст деформації становить до 30 %. Визначено найнебезпечніші з корозійної точки зору хлоридні середовища – МС2 та МС3. Вивчено вплив величини механічних напружень та хімічного складу середовища на корозійну деградацію тривало експлуатованих трубопроводів у ґрунтах хлоридного типу.