ПОРІВНЯННЯ РОЗРОБЛЕНИХ НОРМАТИВІВ ОБ’ЄМУ ТА РОЗМІРНО-ЯКІСНОЇ СТРУКТУРИ ДЕРЕВ ГІРКОКАШТАНА ЗВИЧАЙНОГО В ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕННЯХ МІСТА КИЄВА З НАЯВНИМИ АНАЛОГАМИ - Lesnik, O. M.; Girs, O. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Дерева, які зростають у зелених насадженнях міста, зазнають негативного впливу урбанізованого середовища, що безпосередньо впливає на їх ріст, розвиток, а також кількісні та якісні показники. У роботі виконано порівняння значень видових чисел, а також розроблених математичних моделей об’єму та розмірно-якісної структури дерев гіркокаштана звичайного з відповідними даними для дерев кленів (ясенелистого та сріблястого). Розроблені та порівнювані нормативи належать до категорії безрозрядних, входами до яких є діаметр на висоті грудей, висота дерева та висота розгалуження стовбура дерева. Порівняння розроблених нормативів об’єму та розмірно-якісної структури дерев гіркокаштана в зелених насадженнях Києва з чинними аналогами показало значні розходження у відповідних показниках, що свідчить про актуальність виконаної роботи. Адекватність моделі частки об’єму стовбура дерева дослідним даним відповідно дорівнює 0,87. Обчислене значення критерію Фішера (1,20) менше від критичного значення (2,69). Обчислені значення систематичної помилки та середньоквадратичного відхилення не перевищують допустимих у лісовій таксації меж і відповідно становлять 0,15% та 0,96%. Розроблені нормативи відповідають основним вимогам щодо точності лісотаксаційних нормативів і можуть використовуватися для обліку деревини, яку заготовляють під час реконструктивних робіт у зелених насадженнях.