КОЛЕКЦІЯ ВИДІВ BEGONIA L. (BEGONIACEAE C. AGARDH) У НАЦІОНАЛЬНОМУ БОТАНІЧНОМУ САДУ ІМ. М.М. ГРИШКА НАН УКРАЇНИ - Belaeva, Ya.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
На основі досліджень колекції бегоній НБС виявлено, що група довгометамерних бегоній представлена 43 видами, у 12 видів відзначено товсті короткометамерні пагони. У колекції представлено 2 види бульбоподібних бегоній. Порівняльні анатомо-морфологічні та мікроморфологічні дослідження будови листка та листкової поверхні видів Begonia виявили низку макро- та мікроморфологічних ксероморфних ознак. Висвітлено основні етапи формування колекції представників роду Begonia в НБС НАН України; зазначено джерела надходження зразків у колекції. Проведено таксономічний, екологічний і біоморфологічний аналіз колекції. Визначено основні напрямки досліджень видів роду Begonia в умовах оранжерейної культури з метою збереження ex situ.