КОЛЕКЦІЯ РОДУ COTONEASTER MEDIK. БОТАНІЧНОГО САДУ ІМ. АКАД. О.В. ФОМІНА У СВІТЛІ СИСТЕМИ J. FRYER ET B. HYLMÖ - Grevtsova, G.T.; Bonuk, Z.G.; Mihaylova, I.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Кизильники – декоративні рослини, які в країнах Західної Європи використовують на об’єктах рекреації з 1825 р. Рід CotoneasterMedik. здавна створює проблеми систематикам через постійне збільшення видового різноманіття, що пов’язано з апоміксисом, притаманному цьому поліморфному роду. Види роду Cotoneaster у сучасній системі згруповано у 2 підроди – Chaenopetalum, Cotoneaster, 11 секцій та 37 серій і містять відповідно 141 вид, 1 підвид, 2 гібриди, 84 культивари та 223 види і 11 культиварів, всього 462 таксономічні одиниці. Колекція Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна у системі J. FryeretB. Hylmö складається з 2 підродів, 10 секцій, 30 серій, 137 видів, 15 культиварів. Заповненість таксономічних серій видами нашої колекції у відсотковому еквіваленті становить від 11 до 100 %. У колекції Cotoneaster культивується 8 нових видів, що не увійшли в систему J. FryeretB. Hylmö, з них 6 – рослини, привезені з експедицій та 2 – вирощені з насіння Страсбурзького ботанічного саду (Франція).