ПРОГНОЗУВАННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ДЕТАЛЕЙ ІЗ ДЕРЕВИНИ ТА ДЕРЕВНИХ МАТЕРІАЛІВ ПІД ЧАС ЇХ ЦИКЛІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Kulman, S.N. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Запропоновано модель деградації деталей із деревини та деревних матеріалів під час циклічного навантаження. Запропоновано функцію дисипації під час деградації деревних матеріалів при втомному руйнуванні. Модель деградації матеріалу може слугувати основою методики прогнозування довговічності деталей із деревних матеріалів. Наведено аналіз процесів, які відбуваються у структурно-неоднорідному середовищі деталей з деревини та деревних матеріалів під час циклічного навантаження. Описано процес виробництва ентропії при дисипації вільної енергії. Визначено дисипацію енергії одиничного циклу навантаження, що дало змогу сформулювати поняття загального питомого виробництва ентропії в процесі деградації матеріалу.