ВПЛИВ ЯГІДНИКІВ НА БІОТОПІЧНИЙ РОЗПОДІЛ ТЕТЕРУКА (LYRURUS TETRIX L.) В УМОВАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Kratyuk, O.L.; Klymchuk, O.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Встановлено, що видовий склад, площа та відстань до ягідників впливають на біотопічний розподіл птахів. На ділянках 127 (46,5 %) траплянь птахів у літньо-осінній період у наґрунтовому покриві зростають ягідники. Значення різних видів ягідників упродовж літньо-осіннього періоду змінюється. На початку літа птахів найчастіше реєстрували на чорничниках, у серпні-вересні – на брусничниках, восени – на журавлинниках. У середньому, відстань до ягідника становить 173,8±28,8 м (n = 273). У цей період птахи найчастіше тримаються на ягідниках або недалеко від них (72,2 % траплянь на відстані до 100 м). Із збільшенням відстані до ягідників, зменшується ймовірність зустрічі з тетеруками (r = -0,93). На ділянках зі значними площами ягідників (5-25 га·(25 га)-1) зафіксовано 58,6 % траплянь. Відносно невелика кількість фіксацій птахів на журавлинниках (16,5 % траплянь) пояснюється обмеженістю їх площ. Проте на територіальний розподіл птахів журавлинники впливають особливо істотно.