ФЕНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЗОННОГО РОЗВИТКУ ALLIUM URSINUM L. У РІЗНИХ ТИПАХ ЛІСУ - Tymochko, I.Ya.; Melnyk, Yu.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Феноспостереження за Allium ursinum проведено з фіксуванням 20-ти фаз розвитку вегетативних і генеративних органів рослин. Allium ursinum в умовах Львова проходить усі фази розвитку аналогічні тим, які проходять рослини в лісових ценозах. Існує істотна різниця між середніми, найбільш ранніми і найбільш пізніми фенодатами. Оскільки Allium ursinum пізньовесняний ефемероїд, то вегетація розпочинається у зимовий період. Фаза бутонізації є нетривалою (до 5 діб). Розвиток квітки триває від її закладання до запліднення і в середньому проходить за два тижні. Формування плодів триває один місяць. Тривалість вегетаційного періоду змінюється в межах 122-129 діб.