СВІТОВИЙ ДОСВІД ВЕДЕННЯ ВОЛЬЄРНОГО МИСЛИВСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА - Khoyetskyy, P.B.; Novak, A.A.; Pokhalyuk, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано ведення вольєрного господарства у Новій Зеландії, країнах Європи, Америки, Африки. Основними об’єктами вольєрного розведення є Cervus elaphus, Cervus nippon, Dama dama та ін. Величина трофеїв (вага, розміри) є показником стану популяції, а також правильного ведення мисливського господарства. Вольєрне мисливське господарство є рентабельніше, ніж тваринництво, що призвело, в деяких європейських країнах, до переорієнтації сільського господарства на розведення оленеподібних. У світі створені асоціації з розведення ратичних видів, які виділяють кошти на наукові дослідження. Результати прикладних наукових досліджень надають перевагу їх власникам у розведенні ратичних видів над конкурентами.