ОСОБЛИВОСТІ ГІДРОЛОГІЧНОЇ РОЛІ ГІРСЬКИХ ЛІСОВИХ ТЕРИТОРІЙ У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПАВОДКІВ - Korzhov, V.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати аналізу досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно оцінювання гідрологічної ролі лісів та їх впливу на виникнення паводків, зокрема і в гірських умовах. Подано інформацію про застосовувані технологічні процеси лісокористування в Українських Карпатах і сучасний стан лісотранспортної мережі. Означено особливості їх впливу на гідрологічну роль лісових територій. З’ясовано, що відсутність оптимальної мережі лісових автодоріг призводить до повсюдного застосування наземного трелювання та поширення шляхів первинного транспортування деревини в лісових масивах, що є основним чинником зниження гідрологічної ролі гірських лісових територій. Запропоновано використовувати величину густоти лісотранспортної мережі як показник впливу на гідрологічну роль лісів.