ФІЛОСОФСЬКО-ПРАВОВИЙ І СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ВИМІРИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Blikhar, V.S.; Bashuk, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано філософсько-правовий і соціокультурний виміри обґрунтування національної безпеки. З’ясовано, що сучасний вимір вирішення міжнародних проблем і тенденція зміцнення нового світового порядку створили неабиякі загрози для безпеки держав, поставивши під сумнів питання їх суверенітету і територіальної цілісності та викликавши занепокоєння у спроможності сформованих міжнародних структур ефективно вирішувати насущні питання безпечного розвитку держав і народів у нових умовах. Обґрунтовано, що концептуальні підходи до сутності національної безпеки суспільства у філософсько-правовій площині характеризуються визнанням пріоритетності захисту національних інтересів з одночасною підтримкою трансформації політичних інститутів, розвитку громадянського суспільства та зміною суспільної та індивідуальної свідомості в напрямку розвитку їх правосвідомості.