МАКРОПРУДЕНЦІЙНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА НАГЛЯД У СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Shchurevych, O.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Визначено сутність макропруденційного регулювання та нагляду як застосування заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу системного ризику та ризику циклічності, а також забезпечення стабільного розвитку фінансового сектору. Розглянуто відмінності між макро- та мікропруденційним регулюванням, проаналізовано основні принципи цього виду політики, окреслено завдання макропруденційного регулювання та нагляду, а також інструменти, розроблені експертами "Групи Тридцяти" та рекомендації Комітету з глобальної фінансової стабільності. На основі проведеного дослідження запропоновано можливі варіанти застосування цього виду політики в Україні.