МАТЕМАТИЧНИЙ ОПИС КІНЕМАТИКИ КЕРМОВОГО ПРИВОДА І ПІДВІСКИ АВТОБУСА А074 - Popovych, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Поява моделей автобусів малого класу зі зміщеним вперед на 600-700 мм силовим агрегатом призвела до значного видовження поздовжньої тяги кермового привода, кінематика якого часто не є узгодженою з кінематикою підвіски. Ця неузгодженість має значний вплив на стійкість руху і керованість колісного транспортного засобу. Отримано математичні залежності, які дають змогу оптимізувати геометричні параметри кермового привода і підвіски. Вони враховують положення кульового пальця важеля поворотного кулака, поздовжнього та поперечного нахилів осей шворнів і деформацію ресор для кермових приводів із нерозрізною та розрізною поздовжніми тягами.