КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ВИГОТОВЛЕННЯ ПОКРІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Dolzhanskiy, A.N.; Vilhutska, L.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Система управління господарським життям підприємства має чимало визначальних складових. Одна з активних і знакових її ланок – облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості виготовлення продукції. Саме цей вагомий чинник, поряд з іншими, має забезпечувати необхідною інформацією управлінський персонал для прийняття відповідних рішень. Адже від достовірності, оперативності та доцільності інформації щодо витрат залежить ефективність виробничої діяльності підприємства, його спроможність втриматися в сучасному конкурентному середовищі та досягти бажаних результатів. Групування витрат за центрами відповідальності дає змогу об’єднати різні за економічним змістом витрати в єдині цільові групи. При цьому виникає проблема вибору методів обліку витрат та калькулювання собівартості виготовлення продукції задля їх аналізу та контролю.