ЕВОЛЮЦІЯ ТЕОРЕТИЧНИХ ПОГЛЯДІВ У СИСТЕМІ БЮДЖЕТОУТВОРЮВАЛЬНИХ ПОДАТКІВ - Karpinsky, B.A.; Shkulka, S.K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Систематизовано еволюційну зміну теоретичних поглядів на економічну природу податків у контексті бюджетоутворювальних, виділено їхнє місце у забезпеченні соціально-економічного розвитку держави. Визначено особливості зміни податкової політики в системі бюджетоутворювальних податків у сучасних умовах як важливої складової реформуючих заходів щодо підвищення наповнюваності державної казни. Зазначено, що, окрім наведення порядку в адмініструванні податків, пріоритетним залишається чинник зниження видатків. Одним з характерних показників у системі бюджетоутворювальних податків залишається ефективність оподаткування, а з нею – зниження витрат на їхнє адміністрування. Зазначено, що цей процес має відбуватися за напрямками: посилення рівня обслуговування податківцями кожного бюджетоутворювального податку, подальше зниження затрат на їхнє адміністрування. Одночасно із заходами в системі податкових органів потрібно здійснювати політику щодо підвищення культури сплати бюджетоутворювальних податків суб’єктами господарювання.