ВИКОРИСТАННЯ ЦЕОЛІТУ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ПРИРОДНИХ ТА СТІЧНИХ ВОД КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Zasidko, I. B.; Polutrenko, M. S.; Mandryk, O. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Забруднення природних і стічних вод важкими металами становить загрозу для питного та рибогосподарського водопостачання і актуальною є проблема їх очищення. Відомо багато методів очищення природних і стічних вод, проте високий рівень забруднення поверхневих вод вимагає вдосконалення наявних технологій водоочищення та пошуку нових. Перспективним є адсорбційний метод. Серед широкого спектра сорбентів дляочищення природних і стічних вод від йонів. важких металів, завдяки високій адсорбційній здатності, дедаліширшого використання набувають природні сорбенти. Досліджено адсорбційну здатність цеоліту Сокирницького родовища залежно від його фракційного складу за 48 год. Встановлено, що адсорбційна здатність цеоліту збільшується зі зменшенням гранул сорбенту. З’ясовано, що в області малих концентрацій (0,05‑0,1 мг/дм3) цеоліт повністю адсорбує йони купруму та мангану незалежно від розміру зерен сорбенту. Зі збільшенням концентрації йонів у розчині, ефективність сорбції знижується. Встановлено, що досліджуваний цеоліт проявляє вищу селективність з адсорбції до йонів купруму. Вибрано оптимальні параметри сорбції йонів Cu2+ та Mn2+ на основі результатів дослідження динаміки адсорбції в часі з розчинами купруму та мангану концентрації 0,05 мг/дм3, 0,1 мг/дм3 та 1 мг/дм3, з використанням фракції адсорбенту 0,125-0,5 мм. Досліджено вплив рН розчину на ефективність адсорбції йонів купруму та мангану природним цеолітом. Встановлено, що за статичних умов природний цеоліт найефективнішеадсорбує йони важких металів у кислому середовищі.