ВПЛИВ РЕЛІГІЙНИХ ПЕРЕКОНАНЬ БАТЬКІВ НА НАЙМЕНУВАННЯ ДИТИНИ НА ОПІЛЛІ - Denys, I. Z. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
З’ясовано, який вплив мали релігійні переконання батьків на традиції найменування новонародженої дитини, яких основних принципів дотримувалися батьки при ім’янареченні, яким іменам надавали перевагу на території історико-етнографічного району Опілля. Сьогодні тривають пошуки нових аспектів дослідження антропонімів, поглиблено вивчають складові частини української антропонімійної системи у різні історичні періоди її розвитку, в синхронії та діахронії, досліджують білі плями етнолінгвістичного ономастичного простору. Правила вибору імені різні у різних етнічних, конфесійних і локальних традиціях. Відомо, що відношення між конкретною особою та її власним ім’ям не дане від природи, а є довільним, а навіть великою мірою випадковим. Встановлено, що основними мотивами найменування дитини є такі чотири: а) побожність чи забобонність батьків; б) родинні традиції; в) визначні чи авторитетні особи; г) вплив часу. Доведено, що при найменуванні своєї новонародженої дитини більшість батьків на Опіллі вибір імені для нащадка узгоджують із церковним календарем, тобто так чи інакше основним є перший мотив – вплив релігійних вірувань батьків на процес найменування. Однак є ще немалий відсоток найменувачів, які не керуються церковним календарем при ім’янареченні новонародженої дитини, а свій вибір пов’язують із родинними традиціями, визначними та авторитетними особами чи модою на імена, котра існує у певному селі або місті Опілля.