СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ КОЛИВАННЯМ ВАНТАЖУ КРАНА НА БАЗІ НЕЙРОНЕЧІТКОГО КОНТРОЛЕРА - VerbenkoІ.О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано особливості систем нечіткого виведення Мамдані, Сунего і Т-контролер, їх переваги та недоліки та обрано систему Т-контролер для подальшого її використання у розробленні автоматизованої системи управління крановими установками. Розроблено систему управління коливаннями вантажу крана на базі нейронечіткого контролера T-Controller. Управління здійснюється за допомогою нечітких правил, які розробляли на основі знань та досвіду оператора крана. Процес управління полягає у контролі параметрів кута та відстані вантажу, що дає змогу визначити необхідну потужність, яку потрібно надати крана в певний момент часу.