ВПЛИВ АГРОТЕХНОЛОГІЙ ДЕТОКСИКАЦІЇ ПЕСТИЦИДІВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА ЯЧМЕНЮ ЯРОГО - Ivankiv, M.Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено інтенсивність нагромадження хлорорганічних пестицидів і їх похідних у різних частинах ячменю ярого сорту Целінка та вплив різної кількості органо-мінеральних добрив у поєднанні з вапнуванням на їх вміст в агробіогеоценозах та врожайність зерна. Показано, що корені, солома і зерно ячменю ярого істотно відрізняються за нагромадженням у них хлорорганічних пестицидів (ДДТ та ГХЦГ). Дослідженнями на темно-сірому опідзоленому ґрунті в умовах Західного Лісостепу України встановлено, що за умови застосування мінеральних добрив на фоні органічних у поєднанні з вапнуванням (СаСО3 (1,5Нг) + N90P90K90 +10 т/га гною) знижується рівень ДДТ і ГХЦГ у вегетативних частинах ячменю та підвищується врожайність зерна.