ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ - Rybak, V.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
На прикладі міста Могильова описано нову методику інтегральної оцінки екологічного стану. Як компоненти, що враховуються, запропоновано показники стану/наявності: атмосферного повітря, ґрунтового покриву, водних ресурсів, зелених насаджень, рівня шуму й вібрації, іонізуючого випромінювання й обсягу відходів. Для агрегування в єдину інтегральну оцінку запропоновано новий метод, заснований на виділенні пріоритетних компонентів, обов’язкових для врахування. Запропонована методика має явний проблемно-орієнтований характер, спрямована на виявлення зон підвищеної напруженості і є основою для розроблення адекватних природоохоронних заходів. При цьому одержувані оцінки позбавлені низки недоліків, властивих іншим методикам.