ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ МАКРО- ТА МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У ALLIUM URSINUM L. У РІЗНИХ ТИПАХ ЛІСУ - Tymochko, I.Ya.; Hrynyk, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
У рослинах на пробних площах виявлено свинець і такі мікроелементи: мідь, цинк, кобальт, марганець, кадмій, а також такі макроелементи: фосфор, калій, натрій, кальцій та азот. Простежено збільшення вмісту та частки певних елементів у листках, квітконосному стеблі та генеративних органах з одночасним зменшенням вмісту та частки цих елементів у цибулинах. Також встановлено, що у цибулинах є вищий вміст мікроелементів, порівняно із листками. З’ясовано, що вміст кобальту на всіх пробних площах для усіх органів рослини спадає і на кінець вегетаційного періоду досліджуваного виду відсутній взагалі. Частка золи є найвищою у цибулинах, а найнижчою – у квітконосних стеблах та генеративних органах. Одночасно найвищі значення часток макроелементів характерні для квітконосних стебел і генеративних органів, а найнижчі – для цибулин.