ВПЛИВ РІЗНИХ РЕЖИМІВ ДОГЛЯДОВИХ РУБАНЬ НА РІСТ, ПРОДУКТИВНІСТЬ І ТОВАРНУ СТРУКТУРУ ШТУЧНИХ СОСНОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ ІЗЮМСЬКОГО БОРУ - Tarnopilska, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Наведено результати досліджень щодо впливу режимів доглядових рубань на таксаційні показники, стійкість, продуктивність і товарну структуру штучних деревостанів сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) на стаціонарних дослідних об’єктах Ізюмського пристепового бору у типах лісорослинних умов А1-2 та А2. Визначено оптимальні показники інтенсивності та повторюваності проведення доглядових рубань. Встановлено, що у штучних деревостанах сосни перевагу варто надавати проведенню інтенсивних доглядових рубань, залежно від густоти та стану насаджень. Виявлено, що у міру зростання інтенсивності зріджувань у залишених дерев істотно збільшуються середні висота та діаметр, що сприяє поліпшенню товарної структури та підвищенню стійкості соснових деревостанів до фізичних навантажень. Поступове зростання інтенсивності доглядових рубань, хоча і зумовлює зменшення запасів насаджень, але вони протягом певного часу сягають майже однакової величини у варіантах, де проводили і не проводили рубки догляду.