УКОРІНЕННЯ І РІСТ ЖИВЦЕВИХ САДЖАНЦІВ ЧОРНИХ ТОПОЛЬ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОВЩИНИ ЗИМОВИХ ЖИВЦІВ - Sbytna, M.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено вплив товщини однорічних живців п’яти клонів тополі євроамериканської (Populus × euramericana (Dode) Guinier) на їх укорінення і ріст живцевих саджанців в умовах свіжої судіброви південної частини Київського Полісся. Використано здерев’янілі живці п’яти клонів тополі: ’І-214’, ’Blanc du Poitou’, ’Robusta’, ’Dorskamp’ і тополі Торопогрицького. Для закладання досліду використано три групи живців: тонкі (0,5-0,8 мм) середні (0,9-1,5 мм) та товсті (1,6-2,2 мм). Встановлено, що у досліджуваних умовах найвищі показники укорінення живців всіх ступенів товщини та висоти однорічних живцевих саджанців мають тополя Торопогрицького та клон І-214. Загальної для усіх досліджуваних клонів залежності між товщиною живців і висотою живцевих саджанців, що з них виросли, не виявлено. У клону Dorskamp вона пряма, у І-214 та Robusta – обернена, а у тополі Торопогрицького і Blanc du Poitou найбільша висота виявилася у саджанців із живців середньої товщини.