ПОРІВНЯЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТРУБ З НЕПЛАСТИФІКОВАНОГО ТА ОРІЄНТОВАНОГО ПОЛІВІНІЛХЛОРИДУ - Naida, A.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Подано результати проведених випробовувань фізико-механічних властивостей труб з ПВХ і ПВХ-О, а саме на опір падаючого вантажу, межу текучості, відносне видовження, зміни довжини труб при нагріванні, температури розм’якшення за Віка, стійкість до дихлоретану, стійкість до постійного внутрішнього тиску. Параметри визначено за допомогою такого обладнання, як тестер удару Gotech GT-7037-DA; розривна машина GT-AI7000-M, прилад Віка, лабораторна термокамера, гідравлічний стенд, згідно з ДСТУ Б.В.2.7-147:2007 "Будівельні матеріали. Труби із непластифікованого полівінілхлориду та фасонні вироби до них для холодного водопостачання. Технічні умови". Наведено переваги труб з ПВХ-О над трубами з ПВХ.