КІТ ЛІСОВИЙ (FELIS SILVESTRIS) ТА РИСЬ (LYNX LYNX) В УКРАЇНІ - Palamarenko, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто особливості вивчення стану популяцій кота лісового та рисі в Україні у різні періоди. Кіт лісовий і рись – види Червоної книги України (2009 р.). Кіт лісовий у списках Червоної книги з 1980 р., рись – з 1994 р. Ці види доволі давно потребують особливих заходів охорони в Карпатах, на Поліссі та в інших регіонах, де їх реєстрували. Наведено дослідників, які у різні часи вивчали кота лісового та рись. Розкрито питання особливостей обліку, поширення, чисельності двох видів. Подано дані з добування тварин у різні періоди. Окрім того, зазначено головні чинники, які негативно впливають на популяції тварин. На основі літературних джерел зроблено прогноз стосовно подальшої долі популяцій кота лісового та рисі в умовах України.