ВИДОВЕ РІЗНОМАНІТТЯ МІКОБІОТИ НАСІННЯ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ (PINUS SYLVESTRIS L.)

A.A. Boyko, N.V. Puzrina

Анотація


Ключове значення у штучному лісовирощуванні належить забезпеченості лісокультурного виробництва високоякісним садивним матеріалом. З цією метою продовжуються пошуки сучасних інтенсивних технологій його вирощування, а отже, вивчення впливу мікобіоти насіння різного кольору на якість садивного матеріалу є досить актуальним в наш час. Вивчення стійких форм сосни звичайної та перспективного за забарвленням насіння, особливості їх росту і розвитку для підвищення продуктивності та біологічної стійкості лісових насаджень є одним з найважливіших завдань сучасного лісорозведення. Вивчено епіфітний та ендофітний склад мікобіоти насіння сосни звичайної різного забарвлення (чорне, буре, біле) за різних умов культивування (м'ясо-пептонному агарі (МПА), середовищі Чапека, картопляному агарі (КГА), вологій камері) та наведено результати досліджень заселення мікроорганізмами насіння різного за кольором та зібраного в лісостанах різних вікових груп. Темнонасінна форма насіння є перспективною, оскільки найбільш переважала у кожній з вікових груп та найменш заселена шкідливими мікроорганізмами (від 47,0 % до 75,3 %), порівняно зі світлонасінною формою (від 75,3 % на чорному до 97,0 % на бурому насінні). Максимальне заселення мікобіотою за всіх умов культивування виявлено у насіння стиглого насадження (від 40,0 % до 88,7 %), мінімальне – у насіння з насаджень молодого віку (від 73,3 % до 74,0 %).

Ключові слова


сосна звичайна; колір насіння; мікобіота; вікова група

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.