ОСОБЛИВОСТІ РОЗМНОЖЕННЯ AESCULUS CARNEA HAYNE


  • Yu.V. Evtushenko НУ біоресурсів і природокористування України, м. Київ
Ключові слова: гіркокаштан м'ясо-червоний, окулірування, копулірування, мікроклональне розмноження, живильне середовище, in vitro

Анотація

Наведено результати дослідження насіннєвого та вегетативного способів розмноження Aesculus carnea Hayne. Визначено технічну та ґрунтову схожість насіння, охарактеризовано морфобіометричні параметри різновікових сіянців. Встановлено, що у разі розмноження гіркокаштана м'ясо-червоного щепленням, найдоцільнішим буде проведення простого або поліпшеного копулірування. Розкрито біотехнологічні особливості отримання рослин-регенерантів A. carnea шляхом розмноження методом культури in vitro. Підібрано найоптимальнішу схему отримання асептичної культури, склад живильних середовищ для індукції процесів морфогенезу та ризогенезу.

Біографія автора

Yu.V. Evtushenko, НУ біоресурсів і природокористування України, м. Київ
аспірант
Опубліковано
2016-10-27
Як цитувати
Evtushenko, Y. (2016). ОСОБЛИВОСТІ РОЗМНОЖЕННЯ AESCULUS CARNEA HAYNE. Науковий вісник НЛТУ України, 26(7), 38-45. https://doi.org/10.15421/40260705
Розділ
Лісове та садово-паркове господарство