ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ДОВГОТИ ЗА ВИМІРЯНИМИ ЗЕНІТНИМИ ВІДСТАНЯМИ ЗІР У ПЕРШОМУ ВЕРТИКАЛІ

  • R.G. Pylypiuk Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ
  • R.R. Pylypiuk Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ
  • T.Yu. Grytsyuk Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ
  • B.O. Lysko Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ
Ключові слова: астрономічна довгота, зорі, перший вертикал, зенітні відстані

Анотація

Сучасні способи визначення довгот з астрономічних спостережень ґрунтуються на визначенні місцевого зоряного часу в точці спостереження та порівняння його з однойменним часом у Гринвічі S в один і той же фізичний момент. Місцевий зоряний час s можна визначити двома шляхами. Перший шлях передбачає фіксацію по хронометру моменту спостереження зірки і визначення на цей момент поправки хронометра, а другий – визначення на момент спостереження годинного кута і розрахунок на цей момент видимого прямого сходження. У сучасній геодезичній практиці визначення довгот використовують, як правило, перший спосіб.

Розглянуто можливість визначення довготи другим способом, за виміряними зенітними відстанями зір. Отримано формули, які дають змогу обчислювати довготу без використання поправки хронометра. Встановлено вигідніші умови для спостережень зір, з яких випливає, що спостереження зір і вимірювання їх зенітних відстаней потрібно проводити у першому вертикалі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 171
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2016-06-30
Як цитувати
Pylypiuk, R., Pylypiuk, R., Grytsyuk, T., & Lysko, B. (2016). ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ДОВГОТИ ЗА ВИМІРЯНИМИ ЗЕНІТНИМИ ВІДСТАНЯМИ ЗІР У ПЕРШОМУ ВЕРТИКАЛІ. Науковий вісник НЛТУ України, 26(4), 315-319. https://doi.org/10.15421/40260450
Розділ
Інформаційні технології