АПРОКСИМАЦІЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДАНИХ ПОВЗУЧОСТІ ДЕРЕВИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ДРОБОВО-ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНОГО ОПЕРАТОРА

  • V.M. Shymanskyi Національний лісотехнічний університет України, м. Львів
Ключові слова: оператор Работнова, ядра повзучості та релаксації, похідна дробового порядку, в'язко-пружність

Анотація

На сьогодні актуальною є наукова задача створення адекватних математичних моделей розподілу деформаційно-релаксаційних та температурно-вологісних полів у процесі сушіння деревини. З'ясовано, що вирішення цієї проблеми ускладнюється тим, що цей матеріал характеризується високою гідрофобністю, значною мінливістю структури фізико-механічних властивостей у напрямках анізотропії. Середовища, що характеризуються такими властивостями, називають середовищами з фрактальною структурою. Також для цих фізичних систем істотні такі властивості, як: "пам'ять", складна природа просторових кореляцій та ефекти самоорганізації. Це вимагає залучення нетрадиційних підходів, заснованих на застосуванні математичного апарату інтегро-диференціювання дробового порядку.

Встановлено, що використання математичних моделей неможливе без визначення параметрів рівнянь, що її описують. Для спадкових моделей в'язко-пружності ці параметри входять у структуру ядер повзучості та релаксації, що визначаються шляхом апроксимації експериментальних даних.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 88
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2015-02-26
Як цитувати
Shymanskyi, V. (2015). АПРОКСИМАЦІЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДАНИХ ПОВЗУЧОСТІ ДЕРЕВИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ДРОБОВО-ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНОГО ОПЕРАТОРА. Науковий вісник НЛТУ України, 25(1), 397-402. вилучено із https://nv.nltu.edu.ua/index.php/journal/article/view/1197
Розділ
Інформаційні технології та моделювання в економіці